ترجمان دانش
مشخصات طرح مرتبط:
عنوان پروژه: کارایی جذب گاز آمونیاک از جریان هوا در راکتور ستونی توسط زغال حاصل از پوست گردو
مجری اصلی: مهدی قربانیان | همکاران: محمود محمدیان، سپیده کمالی، الهام رحمان زاده، سید حسن طیبی | تاریخ اتمام طرح: 1401/7/4 | کد طرح: 970302
مقاله فارسی: بررسی کارایی حذف آمونیاک از محیط آبی توسط جاذب ارزان قیمت حاصل از پوست گردو
زغال حاصل از پوست گردو میتواند جاذب مناسب و ارزان قیمتی برای حذف گاز آمونیاک از جریان هوا باشد.
با توجه به کاربرد فراوان آمونیاک در صنایع مختلف و الزامات قانونی مرتبط با بهداشت محیط زیست و محیط کار، کنترل انتشار آن در محیطهای شغلی امری ضروری است. یکی از راههای موثر و ارزان قیمت جهت کنترل انتشار این آلاینده، استفاده از فرایند جذب سطحی میباشد. با توجه به کشت وسیع گردو در ایران و به ویژه خراسان شمالی، پوست سخت گردو، یکی از ارزانترین ضایعات کشاورزی دردسترس است که سالانه چندین هزار تن تولید میشود، بنابراین پوست گردو با توجه به ساختمان کربنی که دارد میتواند ماده مناسبی برای ساخت کربن فعال با ظرفیت جذب بالا باشد. این تحقیق نشان داد زغال حاصل از پوست گردو می تواند جاذب مناسب و ارزان قیمتی برای حذف گاز آمونیاک از جریان هوا باشد.
عنوان پروژه: سنتز کربن فعال تهیه شده از پوست گردوی اصلاح شده با NH4Cl و H2SO4 و بررسی کارایی آن در حذف گاز آمونیاک از جریان هوا
مجری اصلی: مهدی قربانیان | همکاران: الهام رحمان زاده، سپیده کمالی | تاریخ اتمام طرح: 1401/4/25 | کد طرح: 980155
جاذبی ارزان قیمت از زائدات کشاورزی جهت حذف الاینده های گازی از هوا تولید گردید.
آمونیاک یکی از آلاینده های هوا است که می تواند مشکلات بهداشتی و زیست محیطی متعددی را ایجاد نماید و پیشگیری از انتشار آن ضروری است. این پژوهش با هدف تولید یک جاذب ارزان قیمت از پوست گردو (که وفور در استان خراسان شمالی یافت می شود) به منظور جذب سطحی آمونیاک از جریان هوا انجام شد. در این پژوهش با استفاده از روشهای شیمیایی و فیزیکی جاذب مربوطه فعال گردید و شرایط بهینه برای جهت سنتز و بهره برداری از آن تعیین گردید.
عنوان پروژه: بررسی رابطه غلظت فلزات سنگین با ظرفیت های ریوی در کارگران جوشکاری آرگون در چند صنعت غذایی در سال 1400
مجری اصلی: الهام رحمان زاده | همکاران: مهدی قربانیان، فاطمه علیزاده | تاریخ اتمام طرح: 1401/7/26 | کد طرح: 4000053
غلظت فلزات سنگین میتواند بر ظرفیت های ریوی کارگران در جوشکاری آرگون تاثیر بگذارد.
امروزه بیماریهای تنفسی ناشی از کار جزء شایع ترین بیماریهای شغلی محسوب میگردند که یکی از عوامل ایجاد کننده این بیماری ها فلزات سنگین است. پژوهش حاصل با هدف بررسی رابطه غلظت فلزات سنگین با ظرفیت های ریوی در کارگران جوشکاری آرگون انجام گرفت. در این طرح غلظت فلزات سنگین و ظرفیت های ریوی در گروه مواجهه یا فته و گروه شاهد اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که غلظت آلومینیوم، کادمیوم، کبالت، کروم، مس، آهن، منگنز، منیزیم، مولیبدن، سدیم، نیکل، قلع، تیتانیوم و روی زیر حد مجاز و یا در حد مجاز است اما غلظت سرب بالاتر از حد مجاز است. از نتایج این پژوهش می توان برای برنامه ریزی جهت راهکارهای کنترل مهندسی یا مدیریتی در محیط های کاری استفاده کرد تا میزان مواجهه کارگر با فلزات سنگین و ابتلا به بیماری های ریوی شغلی را کاهش داد.