آشنایی با شغل مهندس بهداشت محیط
مهندسی بهداشت محیط کنترل همه عواملی است که اثر سوئی بر پایدار ماندن سلامت انسان میگذارند.این شامل بیماری های زیادی می شود که از طریق آب ،هوا ، مواد
غذایی و بسیاری از عوامل محیطی دیگر سلامت انسان را تهدید میکنند.برای رسیدن به این هدف، بهره گیری اصول مهندسی و دانش زیست محیطی به منظور کنترل، اصلاح
و بهبود عوامل فیزیکی،شیمیایی و بیولوژیکیس جهت حفظ و ارتقا سلامتی و رفاه و آسایش انسان ضرورت می یابد.
مهندسی بهداشت محیط شناسایی، ارزیابی و اصلاح معضلات زیست محیطی ای است که تاثیر محسوسی بر بهداشت عمومی دارند.بسیاری از تهدیدات بر سلامت انسان وابسته
به محیط زیست بوده و موثر ترین روش برای کاهش این مخاطرات ،جلوگیری و یا حذف آن مشکلات زیست محیطی می باشد.
مهندس بهداشت محیط به شناسایی و رفع مشکلات مربوط به بهداشت مواد غذایی،بهداشت آب آشامیدنی،دفع زباله ها، بهداشت اماکن عمومی از جمله مدارس،بیمارستان ها،
روستاهاو...مبارزه با حشرات و ناقلین بیماری، بهداشت هوا و محیط زیست و... می پردازد.
مهندس بهداشت محیط باید فردی مسئولیت پذیر و دلسوز باشدو او باید به مباحث بهداشت محیطی و بهبود کیفیت بهداشتی زندگی انسان ها علاقه مند باشد.داشتن دقت زیاد
و دانش کافی در این شغل بسیار مهم است،زیرا نتایج کار مهندس بهداشت محیط تاثیر مستقیم و زیادی روی زندگی مردم دارد.
وظایف مهندس بهداشت محیط
مهندس بهداشت محیط با توجه به محیطی که در آن کار می کند وظایف خاصی دارد.به طور کلی وظایف آن عبارتند از:
- بررسی و کنترل انواع فاضلاب، زباله ها،آلوده کننده های هوا و ... همراه با برنامه ریزی برای رفع آنها
- انجام آزمایش های مربوط به آولودگی هوا،آب و فاضلاب، بهداشت پرتو ها و سایر آزمایشات لازم در ازمایشگاه های اختصاصی بهداشت محیط
- بازدید و بررسی وضعیت بهداشتی از مراکز و اماکن عمومی مانند مدارس و مراکز آموزشی،رستوران ها و مراکز تهیه غذافبیمارستان ها، ازمایشگاه ها، ورزشگاه ها،پارک ها و...
- همکاری در شناسایی و کنترل طغیان بیماری های فراگیر
- بررسی و کنترل آب آشامیدنی
- نظارت کمی و کیفیبر آزمایشگاه های آب و فاضلاب
- همکاری در طراحی سیستم های جمع آوری و تصفیه فاضلاب شهری و صنعتی
- تهیه برنامه های مربوط به نحوه صدور پروانه کالاهای وارده به کشور،پروانه تاسیس و بهره برداری و ساخت داروها و نظارت بر آنها
- کسب اطلاعات لازم در خصوص انواع مواد دارویی و غذایی غیر مجاز اعلام شده از سوی سازمان های بین المللی
- نظارت بر روند ساخت مواد از نظر فرمول ترکیب و بهداشتی بودن محصول و حذف مواد اولیه غیر مجاز
- هماهنگی و اقدام برای تشکیل کمیته بهداشت و کنترل عفونت بیمارستان ها، شرکت فعال در آنها و پیگیری مصوبات
- بررسی و نظارت بهداششتی در کلیه مراحل جمع آوری، تفکیک ،انتقال، نگهداری موقت و دفع زباله های بیمارستانی
- کنترل بهداشتی رختشویخانه و استریلیزاسیون مرکزی و نظارت بر نحوه شست و شو ،گندزدایی و جداسازی البسه و نحوه استریل کردن صحیح وسایل پزشکی
- کنترل حشرات موذی و جوندگان با کمک حفظ بهداشت محیطی،دفع بهداشتی زباله ها و در صورت لزوم استفاده از روش های مناسب شیمیایی و سم پاشی برای از بین بردن آنها
- نظارت و اقدام در زمینه مسائل بهداشتی و حفاظتی بخش پرتو های یون ساز مانند مراکز پرتو پزشکی
- برنامه ریزی برای بازیافت آب حاصل از تصفیه فاضلاب های شهری و صنعتی
- دانش و مهارت مورد نیاز مهندسی بهداشت محیط
- علاقه به شناختو رفع مسائل و مشکلات محیطی با هدف بهبود زندگی انسان ها
- آشنایی کامل با قوانین، دستورالعمل ها و آیین نامه های مربوط به بهداشت محیط
- دقت زیاد و توجه به جزئیات
- توان تجزیه و تحلیل مناسب
- توان حل مسئله
- مهارت ارتباطی مناسب
- مسئولیت پذیری
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل مهندس بهداشت محیط
فارغ التحصیلان رشته مهندسی بهداشت محیط در سطح کارشناسی،کارشناسی ارشد و دکترا می توانند وارد این شغل شوند.افراد دارای مدرک تحصیلی بالاتر، معمولا در حوزه های تخصصی
این شغل مشغول به کار می شوند. به عنوان مثال افراد دارای مدارک ارشد و دکترا می تواندد در حوزه های تحقیقاتی مربوط به آلودگی آب و ... فعالیت کنند.
بازار کار مهندس بهداشت محیط و آینده شغلی
علاقه مندان به این شغل می توانند در وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی،سازمان های آب و فاضلاب ،شهرداری ها و سازمان محیط زیست، بیمارستان ها، آزمایشگاه ها و برخی از کارخانجات استخدام شوند.
به تازگی فرصت شغلی جدیدی برای علاقه مندان به این شغل فراهم شده است. به منظور ارتقئ سطح عملکرد بهداشتی مراکز و اماکن عمومی موضوع ماده 13 قانون اصلاح مواد خوردنی،آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی ،قرار است تا وظیفه کنترل وضعیت بهداشتی این مراکز به شرکت هاو موسسات خصوصی واگذار گردد.در هر کدام از این شرکت ها یک نفر کارشناس بهداشت محیط به عنوان مسئول فنی شرکت حضور داشته و سایر کارکنان (حداقل با مدرک کارشناسی و یا بالاتر در رشته ایمنی و بهداشت مواد غذایی) شاغل در این زمینه،زیر نظر مسئول فنی
فعالیت می کند.فارغ التحصیلان رشته مهندسی بهداشت محیط ( با حداقل مدرک کارشناسی)می توانند با کسب 70 درصد نمره آزمون مورد تاییدوزارت بهداشت ، برای تاسیس این شرکت ها اقدام کنند و یا در این نوع شرکت ها استخدام شوند.